Wenteltrap

Een sierraad in iedere omgeving

Wat is een wenteltrap?

Een wenteltrap, als u er nog nooit van gehoord hebt kunt u zich er vast een beeld bij schetsen. Een wenteltrap is namelijk niet een trap die in een rechte lijn naar boven gaat, maar die rondom een centraal punt omhoog gaat. Een wenteltrap kan een centraal onderdeel worden van de inrichting en architectuur van een huis. Wij kunnen verschillende modellen wenteltrappen leveren, met verschillende verdraaiingen.
Goed om te weten: een wenteltrap hoeft niet gelast te worden! Onze trappen hebben een optrede naar wens.

De geschiedenis van de wenteltrap

De wenteltrap kent zijn oorsprong in de 11e eeuw. Rond die tijd vestigden de kloosterlingen zich voor het eerst in de Lage Nederlanden. Om hun stenen kloosters en burchten te kunnen beschermen bouwden zij daarnaast ook torens. Deze torens werden van een helixvormige trap voorzien, welke onderdeel was van de stenen muur. De eerste wenteltrap was hiermee een feit.

Zo’n wenteltrap kende voor de kloosterlingen een paar grote voordelen. In de eerste plaats was het erg smal. Zo kon er maar één indringer per keer naar boven komen. Uiterst ideaal, want werd deze tijdens de confrontatie gedood? Dan vormde zijn lichaam een blokkade voor de rest. Daarnaast had een verdediger altijd de overhand. Niet alleen stond hij hoger dan de indringer, maar kon zijn zwaard ook makkelijker gebruiken. Dit kwam doordat de wenteltrap altijd met de klok mee naar boven draaide. Dit gaf zijn rechterhand meer bewegingsvrijheid.

Na een lange tijd kwamen er ook andere varianten van de wenteltrap op de markt. Zo werd er in de 14e eeuw een model ontwikkeld die op zichzelf stond. Voor het eerst was de trap geen onderdeel meer van de muur. Deze uitvinding bood natuurlijk kansen. Twee eeuwen later werden er daarom tal van nieuwe modellen geïntroduceerd. De trappen werden in de kozijnen van deuren geplaatst, werden voorzien van ingesneden handgrepen of waren vierkant van vorm. In de 17e eeuw deed tenslotte de wenteltrap met uitgeboorde spil zijn intrede.

Onderdelen wenteltrappen

Een wenteltrap bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Om te begrijpen waar onze bouwkundige het tijdens een gesprek met u over heeft, leggen wij deze hieronder even kort uit.

Bij het ontwerpen van een wenteltrap is er sprake van drie soorten ‘bomen’. Allereerst is er de binnenboom. Deze bevindt zich aan de binnenzijde van de cirkel en draagt aan die kant de traptreden. De buitenboom heeft dezelfde functie maar dan aan de buitenkant. Tenslotte is er ook sprake van een keepboom. Deze ligt onder de traptreden en biedt hier steun. Waar die vroeger op prachtige manieren werd bewerkt is deze vandaag de dag vaak weggewerkt.

Tenslotte bestaat de wenteltrap nog uit een spil, een schalmgat en de omtimmering. De spil is een paal waaraan de treden zijn bevestigd. Deze kan iedere gewenste vorm hebben. Het schalmgat is de ruimte tussen de verschillende traptreden. Deze bevindt zich dan ook in het midden van de wenteltrap. Tot slot is er in soms sprake zijn van een omtimmering. Dit is een houten schot rondom de trap, waarmee deze uit het zicht wordt geplaatst.

Stalen wenteltrap

Bij Siertrappen.nl bent u aan het juiste adres voor stalen wenteltrappen. Naast stalen wenteltrappen bieden wij ook industriële wenteltrappen. Deze trappen kunnen op maat gemaakt worden exact naar uw wensen. Een wenteltrap is immers de kroon op uw interieur. Benieuwd hoe dat er precies uit komt te zien in uw eigen woning? Neem daarvoor gerust contact met ons op. Theo, onze bouwkundige maakt graag een afspraak met u om zijn adviezen te geven afgestemd op uw woning en wensen.

Makkelijk in onderhoud

Bent u op zoek naar een trap die u weinig tijd en energie kost? Dan is de keuze voor een stalen wenteltrap zo gemaakt. Staal is namelijk één van de meest onderhoudsvriendelijke materialen waaruit deze vervaardigd kan worden. Dat komt onder andere door de speciale poeder waarmee bijna alle staalconstructies gecoat zijn. Deze voorkomt roestvorming én stoot ook nog eens vuil af. Daarnaast is het materiaal nagenoeg krasvrij, waardoor u nog lange tijd van uw loepzuivere wenteltrap kunt genieten.

Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe houdt u uw nieuwe wenteltrap schoon? De oplossing is eigenlijk heel simpel. Heeft u de trap buitenshuis laten plaatsen? Dan kunt u probleemloos gebruik maken van de hogedrukspuit. Door het geweld van het water verwijdert u zo iedere vorm van vuil. Binnenshuis kunt u de wenteltrap het beste onderhouden met een vochtige doek. Eén keer per week is hierbij meer dan voldoende.

Uw wenteltrap geïnstalleerd of als bouwpakket

Siertrappen.nl onderscheidt zich niet alleen in prachtige siertrappen maar ook in de bijbehorende dienstverlening. Zo kunt u er bij ons voor kiezen om uw wenteltrap geheel te laten coaten en installeren door één van onze experts in de vorm van een all-in prijs. Naast de all-in prijs hebben wij nog tweetal opties, namelijk: half way en your way. Bent u benieuwd wat dit precies inhoudt? Klik dan hier voor meer uitleg over onze dienstenpakketten.

Op zoek naar een industriële wenteltrap?

Bent u op zoek naar een industriële wenteltrap of een stalen wenteltrap? Dan zit u bij Siertrappen.nl goed. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het geven van advies op maat en het installeren van industriële en stalen wenteltrappen. Bent u op zoek naar een wenteltrap of heeft u specifieke wensen? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Uw woning of bedrijfspand laten bekronen met een prachtige elegante wenteltrap? Siertrappen.nl voorziet u graag van een wenteltrap op maat geheel naar uw wens.